El Diccionari dels ocells del món és la primera obra, consultable en línia, que aplega els noms catalans de les espècies d’ocells de tot el món. Es tracta d’un projecte ambiciós, inèdit i global, iniciat el 2014 per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, que s’ha anat publicant en diverses fases fins arribar, aquest 2022, a la finalització de l’obra.
Concretament, el diccionari recull els noms d’11.166 espècies, classificades en 36 ordres i 243 famílies. Cada entrada inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb més informació sobre els termes.
L’obra presenta un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT amb la Glòria Fontova i aprovats pel seu Consell Supervisor. Aquests criteris han permès treballar, amb coherència i uniformitat, el corpus català de partida proposat per l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian († 2021), Jordi Clavell, Ponç Feliu, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, que van iniciar aquest projecte i que n’han assumit la coordinació científica.
