L’últim xarxet marbrenc d’aquest aiguamoll mor a les dunes del Sàhara en el viatge migratori cap al sud. Només 30 parelles de xarxet sobreviuen a tot Europa. Es tracta de l’ocell aquàtic amb més risc d’extinció. Així comença la dramàtica història de Patches, l’última de la seva nissaga. La supervivència d’una espècie única al planeta està en joc.
El documental de natura Patches, una coproducció de les empreses audiovisuals valencianes UKE Motion PA i Docu Produccions, aborda el procés de recuperació de l’anàtida més amenaçada d’Espanya. Patches va ser guardonat amb el premi “Outstanding Excellence” (premi a una destacada excel·lència) a l’edició de 2020 del prestigiós festival de documentals nord-americà “Nature without borders International Film Festival”.
La protagonista del documental és una espècie animal en perill d’extinció personalitzada en dos individus concrets, una mare i la seva filla. La seva història transcorre en diversos aiguamolls espanyols i nord-africans al llarg de dos anys. A més de l’Albufera, el documental s’ha rodat en altres zones humides de la Comunitat Valenciana com la Marjal d’Almenara i la Marjal del Moro a València, el Parc Natural de Santa Pola a Alacant i el del Fondo a Elx, així com als parcs andalusos de les Aiguamolls d’Odiel i la Devesa de Baix a Doñana i els aiguamolls de la costa Atlàntica del Marroc. Per a la realització, ha comptat amb el suport de la Casa del Mediterrani i la Generalitat Valenciana, especialment del Centre de Recuperació de Fauna del Saler.
El documental narra amb mestria i gran sensibilitat els reptes que enfronten els darrers xarxets marbrencs existents, en una història plena d’aventures, descobriments, curiositats i diversió.
La narració pren el punt de vista de les persones que desenvolupen el projecte per salvar l’espècie, entre els quals hi ha una presència destacable del projecte LIFE Xarxet Marbrenc, coordinat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Els anhels i els treballs d’aquestes persones aporten una clara visió de la problemàtica derivada del canvi climàtic i les seves conseqüències a tot el món.
El xarxet marbrenc, catalogat “en perill crític” al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, compta actualment amb menys de 100 parelles reproductores a Europa occidental. La pèrdua i degradació dels seus hàbitats de nidificació i alimentació són les seves amenaces més grans.
Horaris de projecció:
Dissabte matí a les 10:00
Dissabte tarda a les 16:00
Diumenge matí a les 11:00
