De tots és sabut que la formació d’un delta fluvial depèn dels sediments que arrossega, al llarg de tot el seu recorregut, el riu del qual pertany. En el cas de la Tordera, malgrat que no té embassament que retinguin aquests sediments, sí que hi ha una intensa activitat d’extracció d’àrids, per exemple, que en frena l’arribada a la desembocadura.
L’any 2020, els estralls que va provocar la borrasca Glòria en altres indrets van servir, en aquest cas, per donar forma a un delta que estava des de feia molts anys força malmès. Posteriorment, la manca de freqüentació humana derivada dels successius confinaments a què ens vam veure forçats, va fer que aquest delta remodelat esclatés de vida animal, sobretot d’ocells.
En aquesta conferència, l’Elena Farré i l’Enric Badosa ens explicaran què ha passat des de llavors i com una catàstrofe natural (encara que de baixa intensitat) va derivar en la protecció d’un espai natural, en la creació d’un grup ecologista que vetlla per la seva integritat i, en definitiva, com els ornitòlegs catalans vam guanyar un nou lloc de pelegrinatge.