La sobreexplotació i el comerç és una de les principals causes del declivi i de l’extinció d’aus tropicals. De fet, la pressió cinegètica, la destrucció i fragmentació dels hàbitats, la contaminació i la sobreexplotació per la caça estan causant actualment una seriosa disminució en el nombre d’espècies que habiten als tròpics.
Ana Benítez López és una ecòloga cordovesa que actualment treballa com a investigadora Ramón i Cajal al departament de biogeografia i Canvi Global, al Museu Nacional de Ciències Naturals. Ana ha dedicat anys a estudiar l’efecte dels factors antropogènics que poden portar les espècies a l’extinció així com els perills associats a la caça de la fauna salvatge a Llatinoamèrica, Àfrica o Àsia. En aquesta ponència ens parlarà de la situació actual d’amenaça a la què s’enfronta la comunitat d’aus tropicals, amb dades concretes sobre la seva reducció en abundància, els factors principals darrere del seu declivi, i l’abast del comerç d’ocells al llarg de l’arbre de la vida.
A més a més, a través de la seva conferència viatjarem breument a l’Amazònia brasilera per identificar el paper fonamental que juguen l’avifauna com a dispersora de llavors. Aquesta és una funció molt important en tots els ambients, i en especial als tròpics. Mitjançant l’extracció d’espècies, es perd la capacitat de moure nutrients i llavors a grans distàncies, processos elementals per al funcionament dels ecosistemes.