De sempre s’ha sabut que quan sortim al camp a veure ocells és quasi tant important veure-hi bé que sentir-hi bé. D’entre tota la fauna que puguem sorprendre al camp, els ocells són el grup amb el que és més important tenir l’oïda atenta. Sens dubte són moltes les vegades que abans de veure sentim l’ocell. I a diferència dels mamífers o fins i tot els rèptils, que un brogit ens pot rebel·lar la seva presència, en els ocells lo que ens la rebel·la és la seva veu.
Sentir i reconèixer de quina espècie és un reclam o un cant és qüestió bàsicament de pràctica i d’esforç continuat durant les nostres sortides per anar reduint els errors i confusions. Però des de fa uns pocs anys amb l’ajuda de noves tècniques hem ampliat molt el coneixement dels sons que emeten els ocells i se’ns ha posat a l’abast nou material i noves fonts d’informació per treure molt més partit d’aquest aspecte tant propi dels ocells.
Stanislas Wroza ha estat un dels ornitòlegs que més ha contribuït a popularitzar aquestes noves tècniques, tant amb la publicació de llibres i manuals com amb una febril activitat gravant, analitzant i publicant sons de moltíssimes espècies a distintes plataformes i webs a internet.
Al proper Delta Birding Festival tindrem l’oportunitat d’escoltar-lo detallant-nos tots els avantatges que pot comportar fer gravacions a les nostres sortides a observar ocells al camp.