Fruit de les tasques de restauració i millora de l’hàbitat desenvolupades pel col·lectiu OSPREY CENTRE, a l’estuari del Miera (ZEC Red Natura 2000), comptem a la Badia de Santander amb una parella d’àguiles pescadores (Pandion haliaetus), des de l’any 2017.
Han hagut de passar 6 anys fins que el mateix mascle amb una altra femella hagi criat amb èxit 2 joves anomenats Mouro i Miera, per primera vegada a la temporada 2022, un fet sens dubte molt important per a l’espècie, ja que no es produïa des dels anys 80 del segle passat.
Carlos Sainz Concha, divulgador ambiental i coordinador del projecte de recuperació de l’àguila pescadora a Cantàbria, ens vindrà a parlar d’aquesta primera i fins ara, única parella reproductora de tot el nord peninsular.
La parella reproductora està formada per Txuriko (amb anella groga i dígits P1), un mascle escocès translocat el 2013 a la Reserva de la Biosfera d’Urdaibai, que va fixar el seu territori a la Badia el 2017, i la femella, Landa (anella)
taronja T06), d’origen francès, translocada el 2018 des del Bosc d’Orleans, a les Aiguamolls D’Orx, també dins un pla de reintroducció de l’espècie.
A la temporada de 2023, la mateixa parella ha tornat a donar-nos una altra alegria, tirant endavant tres cries més, una femella i dos mascles, batejats amb els noms de Bahía, Laro i Jano. Aquests exemplars nascuts a la Badia de Santander anuncien l’inici de la recolonització de l’espècie a la cornisa cantàbrica, una població que serveix de pont entre les colònies reproductores més properes a França i Andalusia.