Hi ha una coneguda frase del filòsof francès George Steiner que diu: ‘el que no es pot anomenar, no existeix’ i va ser precisament això el que degueren pensar en Raül Aymí, en Rafel Cebrian († 2021), en Jordi Clavell, en Manuel-Enric Giménez i l’Àlex Mascarell quan l’any 2012, i provenint tots ells de diversos àmbits de coneixement de la natura, es van aplegar per posar nom en català a tots els ocells del món, seguint els la llista patró del ‘Handbook of the birds of the world’ de Lynx Edicions. De seguida es van adonar que per dur a terme de forma rigorosa una tasca tan monumental com la que s’havien platejat, havien de comptar amb l’assessorament científic de la gent del TERMCAT.
Des d’aquell moment i de forma progressiva, aquest equip de gent, amb l’ajut de noves incorporacions com la del Ponç Feliu, va anar homogeneïtzant criteris i creant-ne de nous per tal de poder batejar totes les 11.166 espècies que viuen al nostre planeta. Ara que la feina ja està enllestida, la Glòria Fontova (TERMCAT) i l’Àlex Mascarell ens presentaran aquest diccionari en línia que recull, com ja hem dit, el nom en català i l’equivalent en castellà, anglès, francès, alemany i científic d’11.166 espècies d’ocell, de 243 famílies, agrupades en 36 ordres.
Realment, aquest és un d’aquells casos raríssim que hauria de provocar un sentiment d’orgull unànime i sense matisos en tots els parlants d’aquesta llengua, atès que en són ben poques al món sencer les que serveixen per anomenar tots i cadascun dels ocells existents.